Obsessie of hyperperie?

Mijn zoon leek geboren te zijn met een interesse in taal, letters, woorden en lezen. Als een peuter tekende hij letters met zijn vingers overal waar hij ze zag, ook op trottoirs en kentekens van auto's. Hij begon te lezen toen hij nog maar twee jaar oud was en lezen zijn favoriete bezigheid werd.

Omdat ik een goede moeder was, kocht ik hem prachtige, bekroonde prentenboeken.

Zulke boeken, ik wist het, zouden hem aanmoedigen om zijn verbeelding te gebruiken. Ik verwachtte dat we samen naar ze zouden kijken en we zouden praten over de foto's en de verhalen erachter. Toen ik deze prachtige prentenboeken aan hem gaf, zou hij ze openen, een blik werpen op de pagina's en ze vervolgens boos op de grond gooien, met heel nadrukkelijk zeggen: "Geen woorden!" Hij had een hekel aan prentenboeken.

Als hij de keuze kreeg tussen een boek en een stuk speelgoed, zou hij het boek elke keer kiezen. Ik zou hem naar musea brengen en aan het eind van de dag zouden we de cadeauwinkel bezoeken, waar hij de boeken zou vinden. Hij koos een boek uit, ging zitten en las, negeerde het speelgoed.

We zouden naar Toys R Us gaan en hij zou een bijenlijn maken voor de boekensectie. Daar zou hij verschillende boeken uitzoeken, aan een tafel gaan zitten en lezen. Als ik hem had laten gaan, zou hij daar uren zitten lezen. We zouden vertrekken zonder naar één speeltje te kijken. Hij was niet geïnteresseerd.

Toen hij wat ouder was, ontwikkelde hij een interesse in de wetenschap en dat waren de wetenschappelijke boeken die hij had gelezen toen we Toys R Us bezochten. Op weg naar de winkel zou ik hem naar het gedeelte met wetenschappelijk speelgoed leiden. Hij zou naar ze kijken en leek soms interesse te tonen in een bepaald stuk speelgoed omdat hij het zou oprapen en het zorgvuldig zou onderzoeken, terwijl hij zou lezen wat er op het pak stond.

Ik zou denken: "Oké, hij is net als andere kinderen, hij is geïnteresseerd in een speeltje!" Dus ik vroeg hem: "Zou je dat speelgoed mee naar huis willen nemen?" Hij zou zeggen: "Nee" en dan het speelgoed weer op de plank leggen.

Op verjaardagsfeestjes zat hij soms opzij te lezen wat beschikbaar was, inclusief menu's. Op zijn eigen verjaardagsfeestjes las hij hardop elke verjaardagskaart die hij kreeg voor hij het geschenk opende. En zijn favoriete geschenken waren boeken.

We hebben echter niet veel boeken gekocht, omdat mijn zoon de meeste boeken ooit zou lezen en dat was het dan. Het kan behoorlijk duur worden om zijn interesse in lezen te voeden. Tegen de tijd dat hij drie was, had hij zijn eigen bibliotheekpas en elke keer dat we de bibliotheek bezochten, kreeg hij zoveel mogelijk boeken op zijn kaart. Dat was niet genoeg. Ik zou ook zoveel mogelijk boeken op mijn kaart moeten krijgen. Dat was acht op zijn kaart en acht op de mijne. We gingen wekelijks naar de bibliotheek , dus hij las zestien boeken per week. Toen we geen boeken meer hadden over zijn favoriete onderwerp in onze plaatselijke bibliotheekfiliaal, zouden we de volgende week naar een ander kantoor gaan. We hebben vaak vijf verschillende bibliotheekfilialen bezocht.

Deze jongen was anders dan alle andere kinderen die ik kende. Hij was nog maar drie jaar oud, was pas begonnen met praten toen hij twee was en praatte nog steeds niet erg veel.

Hij was zo gefocust op lezen dat ik me zorgen maakte over hyperlexie , een vorm van autisme. Hij heeft het niet, maar voor een tijdje was ik oprecht bezorgd. Ik weet dat ik niet de enige ouder ben die zich zorgen maakte dat er iets mis was toen haar begaafde kind behoorlijk typisch begaafd gedrag vertoonde.

Was er een tijd dat je dacht dat er iets mis was met je kind toen het gewoon normaal begaafd gedrag was? Deel jouw verhaal!